«استعداد تحصیلی» چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
«استعداد تحصیلی» درسی تکنیکال و مهارت محور است که از یک نیمه زبانی-کلامی (Verbal) تشکیل شده است و نیمه دیگر آن را مباحث کمی (Quantitative) می سازند. تقریباً تمام این مباحث در حوزه کنترل نیمکره چپ مغز قرار می گیرند و مقولاتی نظیر منطق، فهم و ادراک، استدلال، ریاضیات، کشف حقایق و تفکر خطی را درگیر می سازند که همگی توسط این نیمکره از مغز مدیریت می شوند. البته ویژگی هایی نظیر تخیل، تجسم غیرخطی، ترکیب و ترتیب اشیاء، کشف معانی و ادراک سه بعدی نیز از جمله وظایف نیمکره راست مغز ما محسوب می شوند که در درس استعداد تحصیلی، اهمیت ثانویه اما غیرقابل انکاری دارند.
در این درس با مسائل و پرسش هایی رو به رو می شویم که قابلیت هایی نظیر «قدرت تحلیل»، «توانایی مدلسازی»، «قوای استدلالی»، «عملکرد ذهنی» و «توانایی حل مسأله» را به چالش می کشند و تنها افرادی می توانند از پس این چالش ها به خوبی بر آیند که آموزش صحیح و اصولی ببینند و در یک بازه زمانی معقول و با یک روند مستمر، به تقویت مهارت های یاد شده بپردازند.
استعداد تحصیلی به ما می آموزد که چگونه:
1. دسته بندی شده و منظم فکر کنیم.
2. هر مسأله را با مدلسازی مناسب، به قالبی قابل فهم تبدیل نماییم.
3. پس از فهم پرسش، تجزیه و تحلیل خوب و جامعی از جوانب مختلف مسأله داشته باشیم.
4. مدل حل بهینه را برای پاسخگویی به هر سؤال به خدمت بگیریم.
5. ... و در نهایت، حرکت به سمت پاسخ نهایی را از مسیر صحیح شروع کنیم و حتماً تا انتها پیش برویم!
«استعداد تحصیلی» چه بخش هایی را در بر می گیرد؟
آزمون بین المللی GMAT که همه ساله از سوی موسسه بزرگ ETS در بسیاری نقاط دنیا برگزار می شود، منبع و مرجع اصلی آزمون استعداد تحصیلی در کشور ماست که فقط دستخوش تغییرات اندکی قرار گرفته و به اصطلاح بومیسازی شده است. استعداد تحصیلی در هفت گروه آزمایشی مختلف «علوم انسانی»، «فنی و مهندسی»، «هنر»، «زبان»، «علوم پایه»، «کشاورزی» و «دامپزشکی» طرح و منتشر می شود که بخش های زیر را در قالب 30 تست شامل می شود:
درک مطلب (8 تست) (کلیه هفت گروه آزمایشی)
این بخش شامل دو متن می باشد و در انتهای هر کدام، تعدادی تست مطرح شده است که ملاک پاسخگویی به آنها، اطلاعات مندرج در خود متنهاست و لذا به هیچگونه اطلاعاتی خارج از متن نیاز نیست! متنها مستقل از هم هستند و برگرفته از حوزههای گوناگون می باشند که مرتبط با هر گروه آزمایشی، انتخاب و طرح می شوند. مطالعه صحیح متن، فهم درست مطلوب سؤالات، آشنایی با تکنیکهای پاسخگویی به تستهای درک مطلب و نهایتاً تمرین و تکرار، دستیابی به نتیجه قابل قبول از این بخش را برای داوطلبان میسر می سازد.
معمولاً یکی از متنها درجه دشواری و بافت نوشتاری پیچیده تری نسبت به متن دیگر دارد؛ اما یک سنت دیرینه در این میان وجود دارد که معمولاً از متن دشوار، پرسش های ساده تر و از متن ساده تر پرسش های بغرنج تر مطرح میشوند.
منطقی (7 تست) (کلیه هفت گروه آزمایشی - به جز «فنی و مهندسی» )
هر تست استدلال منطقی، یک صورت وضعیت کوتاه چند جمل های موسوم به «بدنه استدلال» را شامل می شود که نویسنده تعدادی فرض را ذکر نموده و نهایتاً ادعایی را مطرح می سازد. نهایتاً پرسشی در پایان هر تست ذکر می شود و وظیف های را بر دوش داوطلبان قرار می دهد. «تضعیف استدلال»، «تقویت استدلال»، «نتیجه گیری» و «مفروضه پنهان»، جزو متداول ترین خواسته های سؤالات این بخش قلمداد می شوند.
تحلیلی (8 تست) (کلیه هفت گروه آزمایشی)
این بخش از آزمون استعداد تحصیلی، شامل سوالات تحلیلی می باشد. این قبیل سوالات، اغلب مشابه بازی و ریاضی بوده که هدف از طرح آنها، سنجش قوه تحلیل داوطلب است. برای تسلط بر سوالات این بخش، نیازمند حل تعداد قابلتوجهی سوال تحلیلی و بویژه دقت بر روی شیوه های حل آنها می باشیم تا بدین ترتیب، روش ها و تکنیک های رویارویی با این تیپ مسأله و حل آنها فراگرفته شود.
کمیتی (7 تست) (کلیه هفت گروه آزمایشی)
این بخش از آزمون استعداد تحصیلی شامل سؤالات ریاضیاتی و هوش محور می باشند که کم و بیش داوطلب را درگیر محاسبات می نمایند. معال وصف، برای غلبه بر سؤالات این قسمت نیازی به دانش سطح بالایی ریاضیات نخواهیم داشت و دانشی در حد ریاضیات پایه و جبر و هندسه دبیرستانی کفایت می کند. سرفصل های نظیر هوش و بازی با اعداد، نسبت و تناسب، درصد، تشکیل و حل معادله، هندسه مسطحه، مفاهیم فیزیکی (نظیر سرعت، مسافت طی شده و ...)، آمار توصیفی و ... را می توان از جمله مباحث پرتکرار این بخش دانست که در دو فرمت «حل مسأله» و «مقایسه دوستونی» مطرح می شوند.
تجسمی (7 تست) (فقط گروه آزمایشی «فنی و مهندسی» )
این بخش از آزمون، با هدف سنجش توانمندی تصویرسازی دوبعدی، تجسم فضایی، هوش بصری و ... طرح می شود و سعی در ارزیابی میزان دقت داوطلب و توجه او به جزئیات دارد. برای پاسخ به این سوالات باید در وهله اول به چرخش ها، تغییرات تعدادی عناصر و ویژگی های شماتیک شکل مندرج دقت کافی داشت و تمام جزئیات را به یک میزان مورد اهمیت قرار داد. در ادامه تعدادی از سؤالات این بخش صرفاً جهت نمونه و آشنایی شما عزیزان، ارائه می گردد.
نکات طلایی در مطالعه درس «استعداد تحصیلی»
1. در هنگام مطالعه و تست زنی، تمرکز کامل مورد نیاز است. لذا اگر تمرکز ندارید، کتاب را بسته و به کار دیگری مشغول شوید.
2. بخشهای درک مطلب، منطقی و تجسمی، درصد سازترین سؤالات استعداد تحصیلی را تشکیل می دهند. آنها را آسان از دست ندهید!
3. بخش های کمیتی و تحلیلی را نیز صرفاً به خاطر دشوار بودن آنها کنار نگذارید. با کمی تمرین و ممارست، وضع بهتر خواهد شد.
4. سه حلقه «آشنایی با تیپ ها»، «فراگیری تکنیک ها و متد های حل» و «تستزنی تا مرز تسلط» را فراموش نکنید!
5. در بخشهای کمیتی و تحلیلی، سعی کنید شما گره تست را باز کنید نه پاسخ تشریحی کتاب! لذا با مسائل بجنگید و وقت صرف کنید.
6. توصیه میشود از 90 دقیقه زمان دفترچه عمومی کنکور که به دروس زبان و استعداد تحصیلی تعلق دارد، 60 دقیقه سهم استعداد باشد.
7. برای این درس خیلی دنبال خلاصه نویسی نباشید! آنچه بیشتر نافع است، حاشیه نویسی نکات و یا حتی ابهامات شما در جزوه و کتاب است.
8. استمرار در مطالعه را فراموش نکنید و از روزی که شروع کردید، هر روز حداقل یک ساعت استعداد تحصیلی بخوانید.
استاد عرفانیان؛ مدرس برتر استعداد تحصیلی کشور
a-erfanian.com
telegram.me/GMAT_Phd
|
|